Élhetőbb Hidegkútért – Megújult a hidegkúti játszótér

Még nyár közepén jártunk, amikor munkagépek érkeztek a focipálya és a séd közötti területre Hidegkúton. Elkezdődött a régóta várt játszótér építése. Hinta, mászókák, homokozó, kisház és csúszda érkezett az előkészített terepre, minden, ami egy játszótérre szükséges. A munka viszonylag gyorsan ment, a gyerekek pár hét múlva már birtokukba vették a helyet.

. A hivatalos átadóra kicsit később, augusztus 28-án került sor. Nagy dolog volt ez a település életében, tiszteletét tette ezért testvértelepülésünk, Deutsch-Kaltenbrunn delegációja és Horváth Zsolt országgyűlési képviselő, eljöttek a LEADER csoport menedzserei és ott volt a média is. A hűvös, esős idő ellenére a lakosság is nagy számban volt kíváncsi a műsorra, különösen gyerekekkel érkeztek sokan. A rendezvény előtt a Hidegkuti Mihály Kulturális Egyesület segítői feldíszítették a rögtönzött színpad melletti területet, a játszótér ünnepi díszét a lufik adták. Elhelyezték a ládákat is, amelyekben homokozó-játékok voltak, ezeket szintén az Egyesület ajándékozta a gyerekeknek.

Az eső elől a kultúrház melletti féltető alá kellett húzódni a rendezvénnyel. A csapadék éppen elállt, amikor elkezdődött az első műsorszám: Borsos Dominika mondott verset egy képzeletbeli játszótérről. Ezt követték az ünnepi beszédek, amelyet polgármesterünk, Zsernoviczky Tibor kezdett. Őt követte Horváth Zsolt, majd Erwin Hafner Deutsch-Kaltenbrunnból, aki köszöntője végén átadott egy ajándékot is Hidegkút gyermekeinek, egy újabb játékot a játszótérre. Hoffner Tibor az Éltető Balaton-felvidék Egyesülettől átadta a településnek azt a szerencsepatkót, amelyet minden nyertes pályázó megkap – bízzunk benne, hogy szerencsét fog hozni a továbbiakban is.

A játszótér-átadó következő műsorszámai is kapcsolódtak a gyerekekhez. Wiborny Panna egy mókás verset adott elő, a hidegkúti felnőttekből és gyerekekből álló tánccsoport egy somogyi körtáncot lejtett a tető alatti kis területen nagy örömmel. Zárásként a dalkör meglepetéssel készült, rajz- és bábfilm főcímdalokat énekeltek el. A Mézga Gézát, a Süsüt, a Ho-ho-ho-horgászt és a Vukot még a meghívottak is mosolyogva énekelték, a nézők is bekapcsolódtak az Icipici dalocskába és a többi, régi jó rajzfilm-slágerbe.

A műsor után mindenki átment a játszótérhez. Itt a vendégek átvágták a nemzeti színű szalagot, Piusz atya pedig megáldotta a területet és a játékokat. Innentől kezdve hangos gyerekzaj töltötte meg a játszóteret, a hűvös idő ellenére is természetesen mindenki játszani szeretett volna.

A gyerekeknek nemcsak a játszótér hivatalos birtokba vétele volt érdekes ezen a napon, hanem az avató utáni programok és ajándékok is, a jégkrém és a csokoládék. A focipályán biciklis akadályversenyt rendeztek nekik, amelynek olyan nagy sikere volt, hogy volt, aki háromszor-négyszer is végigment a pályán. Sőt, néhány felnőtt is elindult senior kategóriában egy-egy kölcsönbe kapott kisbiciklivel. Később megérkeztek a legkisebbek is, akik a délutáni műsor alatt aludtak, de a játékos programok miatt kilátogattak a játszótérre.

Az akadályversenyen és a 11-es rúgó bajnokságon is érdemes volt gyorsnak lenni, mert szép nagy tábla csokoládékat kaptak a győztesek minden korosztályban. Olyan volt az egész délután, mint egy gyereknap, mindenfelé gyerekek voltak, vidáman, lelkesen, önfeledten játszva.

A játszótér megújítását az önkormányzat pályázati pénzből tudta finanszírozni. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében Hidegkút 28.669.125 forintot nyert, a játszótér cseréjére és a kultúrotthon külső felújítására. A projekt egyik része tehát megvalósult, a kultúrfelújítás előreláthetólag a jövő év második felében fog elkezdődni.

  

Pénzes Erzsébet