LÁTNIVALÓK

Római katolikus templom/Szűz Mária bemutatása templom, Kálvária, Kereszt
A község kiemelkedő épülete a Boldogasszony bemutatására felszentelt római katolikus templom. A plébániát 1764-ben alapították, anyakönyvek ettől az időponttól találhatóak a településen.
A középkori Kishidegkúttól délre épült fel a romjaiban még a 18. században is fennálló kéttornyú templom. 1778-ban a régi fatemplom helyére kőtemplomot építettek, amelyet 1780-ban, advent első vasárnapján szenteltek fel, bár a belső munkálatok (berendezési tárgyak elkészítése, festés, képfaragói- és asztalosmunkák, új harang készítése) még a következő évben is folytatódtak. Az I. világháború idején beolvasztott kis és nagyharang helyett 1923-ban, az Amerikába kivándoroltak támogatásával újakat öntöttek. 1924-1928 között renoválták a templom külsejét, tetőzetét pedig fazsindely helyett cementlapokkal fedték. További megszentelt helyek: a Hidegkúti Kálvária, valamint a Kereszt a falu határában, Tótvázsony felé.

Kitelepítési emlékmű
1948-ban számtalan, magát németnek valló családot telepítettek ki Németországba és Lókútra, helyükbe jórészt felvidéki magyar családokat telepítettek. 165 személyt köteleztek németországi áttelepülésre, 23 német anyanyelvű családot a közeli Lókútra internáltak, 137 Pozsony megyei magyart pedig betelepített a faluba. Bár a kitelepítettek egy része néhány év múlva visszatért (Lókútról 1953-tól), ez az esemény mind az elköltözőknek, mind a betelepítetteknek fájó emlék maradt. A német nemzetiségi lakosok kitelepítésére emlékezve, a közeli bányából fejtett kőből készült el a Kitelepítési Emlékmű, amelyet a Polgármesteri Hivatal melletti területen állítottak fel.

Séta- és túraútvonalak
Hóvirág-túra:   6,95 km
Sváb faluséta: 3,3 km
Kilátó túra:       6,5 km
Bővebb információ, térkép, GPS koordináták: www.balatonleader.hu/outdoor (Kattintsunk Hidegkútra a térkép jobboldalán látható településlistán.)

A Recsek-hegyi Noszlopy Gáspár kilátó
A lakott területektől kissé távolabb eső kilátó és környéke kedvenc célpontja a túrázóknak, Hidegkútról a zöld jelzés mentén haladva érhetjük el. A fából épült, a környező erdőállomány lombkoronái fölé emelkedő kilátóból a Balaton keleti medencéjére és Tihanyra nyíló csodálatos panoráma tárul az ideérkező szeme elé. A tűzrakóhellyel és rönkbútorokkal komfortosított pihenőhely nyugodt légkört biztosít a kikapcsolódáshoz, szemlélődéshez. A páratlanul szép kilátás mellett számos ritka növény és állatfaj is megfigyelhető a területen. A kilátó neve Noszlopy Gáspár (1820-1853) honvédőrnagy, kormánybiztos nevét őrzi, aki Pápán végezte jogi tanulmányait, majd 1848-49-ben a Dél-Dunántúl kormánybiztosaként szolgálta hazáját, később a Bakonyban szabadcsapatokat szervezett. 1852-ben fogták el, kötél általi halálra ítélték és kivégezték.

Koloska-völgy
A piros jelzésen leereszkedve a sziklákkal övezett Koloska-völgybe juthatunk, az itt kiépített kirándulóközpont kedvelt pihenőhely. A Koloska-völgyön áthaladó piros útvonal átvált a zöld jelzésbe, amelyen balra kanyarodva, a Balatonnal párhuzamosan haladva jutunk fel a 431 méteres Recsek-hegy tetején magasodó Noszlopy Gáspár-kilátóhoz. Innen a sárga jelzésen délnek tartva Balatonfüredre juthatunk el. A sárgával jelzett útvonal, egyesülve a pirossal, egészen a hajóállomásig vezeti a sok élménnyel gazdagodott kirándulókat.

Helytörténeti Gyűjtemény
Cím:
     Teleház és Könyvtár
     8247 Hidegkút, Fő u. 67/A (emelet)
Telefon:
     88/245-110
Megtekinthető:
    kedd/csütörtök 16.00-20.00 óráig, pénteken 17.00-20.00 óráig,
    vagy telefonon egyeztetett időpontban.