HIDEGKÚT NAPJAINKBAN

Fejlesztések, szolgáltatások a '80-as évektől napjainkig

A települési önkormányzat létrejötte óta a község dinamikusan fejlődik. Kábeltelevízió-, gáz- és csatornahálózat létesült, egészséges ivóvízhez jutott a falu, focipálya, játszótér, közösségi faluház/teleház épült. 2011 novemberében adták át az Európai Uniós pályázati pénzből felújított kultúrházat. Sikeres pályázat esetén a közeljövőben megvalósulhat a Fő utcai egykori óvodaépület szálláshellyé alakítása.
Hidegkút a szomszédos Tótvázsonnyal és Kövesgyűrpusztával közösen hozott létre és működtet körjegyzőséget, Tótvázsony székhellyel. Az orvosi ellátás, a védőnői, családsegítő- és gyermekjóléti szolgáltatások, a körjegyzőség hatáskörébe tartozó ügyintézés Tótvázsonyban, valamint egyes esetekben fogadóórákon Hidegkúton is elérhető. A Magyar Posta Zrt. a településen mobilposta szolgálatot tart fenn, amely minden hétköznap 8 és 10 óra között közlekedik a faluban. Jelenleg közel 70 falubeli gyermek nevelését, oktatását a közös fenntartású tótvázsonyi bölcsőde/óvoda, valamint az általános iskola látja el.
1997-ben kezdte meg működését a Falugondnoki Szolgálat, amely enyhíti az intézményhiányból eredő települési hátrányokat, lehetővé teszi az egyes alapellátásokhoz, szolgáltatásokhoz való gyorsabb és egyszerűbb hozzájutást. A Szolgálat főbb teendői közé tartozik a lakossági- és önkormányzati feladatok ellátása, az idősek és betegek orvosi szakrendelésre, a falubeliek rendezvényekre- és tanfolyamokra szállítása, a gyermekek óvodai utaztatása, az ételhordás, gyógyszerbeszerzés, a nagyobb bevásárlások lebonyolítása.
A község lakosainak száma 2010 szeptemberében 457 fő volt. A népesség zömében a szolgáltatásban (Balatonfüreden, Nemesvámoson és Veszprémben), kisebb részben a mezőgazdaságban tevékenykedik, és meg kell említeni a község nagy múltra visszatekintő iparos családjait is (ácsok, asztalosok, kőművesek).
A falu két új utcáját a hajdani településrészek közötti legelő lankás dombján nyitották a ’80-as években, majd a rendszerváltás után a patak mellett további építési telkeket értékesített az önkormányzat.

A II. Hidegkúti Művészeti Napok utolsó napján készült képek a teleülésről. Konyha Miklósfotós a rendezvényen vett részt - köszönjük a képeket!